De weerkoffer

Inhoud
-          Weerkalender
-          Drie meettoestellen
-          Kledingskaarten
-          Element

1.       Weerkalender
Ik heb voor de jonge kleuters een zon getekend en voor de oudste ook de zon maar in 3 verschillende vormen.
Op mijn weerkalender (voorkant A3 blad) staan aan de linkerzijde de 4 seizoenen. Wanneer er een seizoen van toepassing is blijft deze zichtbaar en worden de andere afgedekt met een donkere kaart.
Bovenaan hangen de dagen van de week. Het weekend hangt voor een stuk samen omdat er dan ook geen school is.  De bijpassende weerkaarten kan je onder de dagen van de week bevestigen op de ronde velcro plakkers. Wanneer er een dag voorbij is wordt er een zwarte strook over gehangen.

2.       Drie meettoestellen
(pluviometer – windmeter – thermometer)

De pluviometer/regenmeter



De hoeveelheid neerslag wordt in millimeters aangegeven. Eén millimeter komt overeen met 1 liter water per vierkante meter. Maar om het te vereenvoudigen maken we een fles met het bovenstuk omgekeerd. 3 lijnen optekenen en zo kan je zien naar de hoeveelheid neerslag die er gevallen is. Onder de eerste streep niet zo veel, ertussen goed geregend en boven de hoogste streep heeft is er heel veel regen gevallen. Ze moeten naar de lijn op de pluviometer kijken, en dan ernaast de legende vergelijken. Zo zien de kleuters meteen als het hard geregend heeft of niet.
Wanneer er wind waait buiten zullen de doeken beginnen bewegen in de richting waar de wind naartoe gaat.
De windmeter
De thermometer

De temperatuur staat telkens duidelijk aangeduid en staat in verbinding met de prenten. De kleuters kunnen zien, aan de hand van de thermometer, hoe warm het is.  Ze zien dan ook meteen of ze hun dikke winterjas moeten aantrekken of als ze in hun T-shirt kunnen rondlopen.
De temperatuur kan je ook al voor een stuk afleiding vanuit welk een seizoen er aan de gang is.
Wanneer het winter is zal je een dikke winterjas nodig hebben omdat de temperatuur nooit super hoog zal zijn of omgekeerd.

3.       Kledingskaarten
Op de achterkant van mijn A3 blad heb ik een schets van een mannetje getekend. Waar de verschillende elementen afneembaar en vervangbaar zijn. De verschillende opties staan erbij geschreven in wat je allemaal kan gebruiken in de plaats en het spreekt vanzelf dat je alleen een sjaal en handschoenen aandoet wanneer het heel erg koud is en het sneeuwt.

4.       Element
Een bril zonder glazen maar aan de rand kleven er symbolen met een wolk/zon/regen/sneeuw …  op. Zo kijkt de weerman/-vrouw naar buiten door een lege bril en moet hij vertellen wat hij zien de andere kleuters een verband tussen de elementen op de bril waardoor de kleuter kijkt naar buiten en welk weer het buiten is.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten